dimecres, 11 de juliol del 2012

Trobada Estatal de Monedes Socials i Complementàries


Del 12 al 15 de juliol es celebra a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) la Trobada Estatal de Monedes Socials i Complementàries. Jornades que atrauran propostes d’arreu del món i posaran en contacte a experts de diversos col·lectius, associacions i projectes.

“En uns moments en que l’economia oficial es basa en un sistema que produeix grans concentracions de recursos i diners en mans de molt poques persones i milions i milions de persones marginades…, ens afegim a la idea de que hem d’anar a fórmules que ens permetin avançar i en aquest sentit entenem molt bé la lògica següent: hi ha productes globals i mercat global i monedes globals i també hi ha productes que fins fa poques dècades sempre s’havien produït localment (menjar, roba, mobles, cases, etc.) per tant, hem de parlar de productes locals i mercats locals i també de monedes locals”. Així expliquen, des de l’associació ECOL3VNG,  el seu compromís amb les monedes socials i complementàries. De fet, ha estat aquesta idea, i la intenció d’implementar una mena d’ecosistema local que permeti activar una nova economia, allò que ha motivat a l’entitat a crear la Trobada Estatal de Monedes Socials i Complementàries a Vilanova i la Geltrú.

L’esdeveniment es celebrarà del 12 al 15 de juliol a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i contarà amb 9 ponències, 16 comunicacions, 1 taula rodona i 5 grups de treball cada tarda. Els objectius de les jornades son:
  • Afavorir el mutu coneixement de les experiències existents en l’estat.
  • Conèixer altres models existents i reeixits al Planeta. Avançar cap a la creació d’una xarxa estatal de monedes socials.
  • Avançar en el que cridem “protocols de connexió” d’una moneda amb una altra, donada la diversitat de models existents i que creiem que és una oportunitat d’aquesta realitat emergent.
  • Difondre entre la ciutadania, comerços, negocis i productors de la nostra ciutat l’experiència que estem engegant.
L’associació organitzadora va impulsar, a finals de 2010, la moneda social local Turuta en Vilanova i la Gertrú. Moneda que continua utilitzant-se actualment. Iniciatives com aquesta es podran valorar i compartir durant els dies de trobada, que contarà, a més, amb ponents com Susana Martín Belmonte, economista independent i autora del llibre Nada esta perdido, o membres del projecte francès TAOA (There Are Other Alternatives), entre altres.
Les monedes socials són sistemes monetaris que es creen des de la ciutadania, autogestionades al marge de les monedes oficials i que tenen com a objectiu fonamental la promoció de projectes econòmics i socials de caràcter local. “Posen també en valor, els actius i recursos locals que no es troben fàcilment dins dels circuits ordinaris dels mercats, a causa de l’escassetat de la moneda oficial. Escassetat agreujada especialment en temps de crisi econòmica. D’aquesta manera, la implementació de monedes socials permet transaccions econòmiques que d’altra forma no es realitzarien, donada aquesta escassetat de la moneda oficial”, expliquen des de l’organització.

Aquí el programa complet de la trobada.
(informació extreta de Nova innovació social)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada