dimecres, 3 de febrer del 2010

La Xarxa

Una Xarxa d'Intercanvi és una agrupació de persones que s'organitzen per intercanviar béns i serveis sense diners, amb la finalitat de satisfer necessitats o desitjos al marge del sistema de mercat. Això significa que una persona pot produir i rebre béns i serveis dintre de la xarxa, independentment dels diners que tingui i de si té o no un treball remunerat. El troc és tan antic com la humanitat. Els últims anys aquestes xarxes d'intercanvi estan proliferant en el món, i en particular han sorgit en moments en què el sistema econòmic convencional fallava: crisis econòmiques agudes, períodes de postguerra, moments de gran escassetat... en els quals la gent s'ha vist obligada a organitzar-se per millorar la seva situació o simplement per poder sobreviure.

COM FUNCIONA LA XARXA?
Cada participant posa en comú les coses que ofereix i les que li agradaria rebre. La xarxa crea un mitjà de comunicació intern que serveix perquè els membres pugui saber el que es busca i s'ofereix, i per facilitar els contactes. Quan algú troba una cosa que li interessa mira d'arribar a un acord, ja sigui directament amb qui l'ofereix o a través d'un mitjancer. Els intercanvis es poden fer de tres maneres diferents:
-intercanvi directe entre dos o més productes o serveis. Tu tens alguna cosa que mi m'interessa i jo tinc el que a tu et fa falta.
-bancs de temps en què es comptabilitzen els intercanvis en hores de treball. Això m'ha costat 4 hores de treball i a canvi rebo l'equivalent a aquestes hores.
-fent ús d'una moneda lliure (també dites socials, paral·leles, complementàries, etc), per permetre el funcionament d'un sistema d'intercanvis multi-recíprocs a la regió, sense fer ús del diner.
QUÈ HI GUANYEM?
Les xarxes faciliten unes relacions entre persones basades en la confiança i el suport mutu, que alhora serveixen per satisfer necessitats i desitjos. Ens ajuden a adonar-nos del que sabem i podem fer, que en general són més coses de les que pensàvem. Per a molts són una oportunitat per sentir-se membres útils dins una comunitat. Tot això millora l'autoestima i ens fa sentir creatius i participatius.
El valor del treball o dels béns es determina dintre del col·lectiu que intercanvia, no ve donat per un sistema econòmic global i fora del nostre control. La xarxa potencia l'economia local i la proximitat.
COM EM PUC INSCRIURE A LA XARXA?
Et pots inscriure a la xarxa a través d'aquesta direcció: osona@decreixement.net o directament a les fires que la xarxa organitza periòdicament.
En arribar a la Fira, pots anotar les teves dades al Full d'inscripció que l'encarregat d'acollida et donarà, si t'inscrius, els productes i serveis que ofereixis sortiran en el proper Butlletí. Hi ha la possibilitat d'aportar 15 euros, en concepte dels costos de la xarxa i la creació de la moneda, i a canvi se't donaran 50 ecosenys.
Abans de rebre els ecosenys, també pots disposar de la moneda social en aportar els teus productes o serveis a la fira o intercanviant euros per ecosenys en la relació d'1 euro igual a 1 ecoseny, a la parada d'informació de la fira.
Tu tries ara si vols seguir únicament sota un sistema econòmic del qual no pots canviar res i que et manté apurat, o si prefereixes participar en la creació d'una nova forma que permeti complementar les mancances de l'economia.
La xarxa serà el que decidim entre totes les persones que en formem part, cada participant té el dret i la responsabilitat d'assistir a les assemblees que es fan després de les fires per tal de poder tenir veu en la xarxa.

Vine a veure'ns, t'esperem!
Il.lustracions d'Olaus Magnus

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada