dimecres, 3 de febrer del 2010

Crònica de la 1ª Fira d'intercanvi d'Osona

El diumenge, 20 de desembre del 2009, de la mà de la Xarxa d'Intercanvi d'Osona i l'Ecoxarxa del Montseny se celebrà la 1a Fira d'Intercanvi d'Osona.
A partir de les 10 del matí van començar-se a parar la vintena de taules que van compondre la Fira. S'hi van poder intercanviar tota classe de productes, des d'artesania nadalenca o terrissa fins a productes alimentaris com pa, arròs o mel; roba i altres objectes per a la llar. La Fira també va comptar amb un punt d'informació on el públic s'hi podia acostar per informar-se de les dues xarxes d'intercanvi presents a la Fira, així com inscriure's-hi.




A les 2 del migdia va fer-se el dinar popular. El menú agroecològic (de productes ecològics i locals) va ser compost per una sopa de carbassa, amanida i cuscús amb verdures. El seu preu, just 5 ecosenys, una de les monedes lliures que ha començat a circular per Catalunya el darrer any. Les monedes lliures venen a ser un comodí utilitzat per algunes de les xarxes d'intercanvi quan l'intercanvi directe entre dues parts no és possible.
A la tarda, tingué lloc l'assemblea – col·loqui que serví per valorar la Fira i presentar les dues Xarxes d'intercanvi. La valoració per part de l'organització va ser molt positiva. Desenes de persones van atansar-s'hi al llarg de la jornada, de les quals prop d'una vintena s'hi van inscriure. L'objectiu principal era donar a conèixer la Xarxa d'intercanvi d'Osona i les xarxes d'intercanvi com a fórmula alternativa d'economia, molt més justa i igualitària. Unes associacions, esteses arreu del món, amb milers d'usuàries, les quals prenen més sentit que mai en temps de crisi i de decadència del conjunt de les estructures del sistema capitalista i de l'Estat del “benestar”.
Finalment, a mitja tarda, quan el sol ja descendia i el fred tornava a fer acte de presència es va cloure la Fira.
La Xarxa d'Intercanvi d'Osona està essent promoguda pel Grup del Decreixement d'Osona i altres persones a títol individual. En aquests moments la Xarxa d'Osona la formen més de trenta persones, de totes les edats i de diferents poblacions osonenques. El llistat d'ofertes suma 150 objectes, serveis i coneixements de tot tipus. Alguns exemples en són: coneixements de diferents llengües, d'herbes remeieres, d'horta ecològica, d'artesania, arts marcials i Linux; serveis de cura de mainada i persones grans, alimentació, transport, art i salut; béns de tota classe com aliments, cosmètica, productes d'horta i electrodomèstics.



Ramon Forcada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada