dilluns, 20 de setembre del 2010

Les monedes socials

Les monedes socials protagonitzen l'editorial del butlletí de juliol de la Cooperativa Arç.

Us reproduïm el text sencer, en el qual també parla de les Ecoxarxes existents a Catalunya, entre les quals la nostra.

Aquí podeu llegir-lo:

Les monedes socials

La moneda social és una experiència que s’està desenvolupant a diferents llocs del territori català. Al Montseny, Tarragona, Osona i Granollers s’estan duent a terme experiències d’aquest tipus des de fa un temps. Alhora, a Barcelona s’ha iniciat l’Ecoxarxa, un sistema de moneda virtual, i la Xarxa d’Economia Solidària està desenvolupant una prova pilot de moneda pròpia.
La principal característica de les monedes socials és que no tenen tipus d’interès. D’aquesta manera, busquen incentivar la circulació de productes i serveis, en comptes de l’acumulació de valor i l’especulació financera. És doncs una forma de potenciar l’economia real i de crear mercat social.
Aquestes xarxes, si bé són independents i tenen diferents particularitats, s’estan coordinant per tal que les seves monedes siguin acceptades en les diferents xarxes.
En el cas de la Xarxa d’Economia Solidària, l’experiència que s’està gestant vol incentivar els intercanvis entre les entitats i persones que la conformen, a través dels ecosols. Aquest procés vol consolidar les entitats (a través d’una fidelització dels clients i augment de les vendes), fer créixer el consum responsable i reforçar les relacions comunitàries dins del sector.
Aquesta iniciativa utilitza una plataforma informàtica, que registra el saldo positiu (“el dret de comprar per valor de X ecosols”), i negatiu (“el deure de vendre per valor de X ecosols”). Els intercanvis amb ecosols es realitzaran físicament amb un talonari, i els moviments quedaran registrats en un web, on cada usuari/a tindrà un compte personal on podrà consultar els moviments econòmics que realitza.
Tots aquests projectes busquen generar un àmbit d’intercanvi econòmic no capitalista, on es pugui desenvolupar una economia a escala humana, basada en els intercanvis de productes i serveis entre persones i entitats, abandonant el model de l’economia financera i especulativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada